Geschiedenis

1912 - 1940
1940 - 1970
1970 - 2000
2000 - heden

Oprichter Frans Vink werd in 1877 te Moordrecht geboren als zoon van Frans Vink en Willemijntje van Sprang. In zijn jonge jaren was hij werkzaam als klompenmaker. Op 19 jarige leeftijd besluit hij van beroep te veranderen. Hij wordt opperman en ziet kans daarnaast het vak metselen te leren.

Als hij 's winters is uitgevroren, pakt hij zijn oude vak als klompenmaker weer op. Uit het huwelijk met zijn eerste vrouw (die al vroeg gestorven is) werden 4 kinderen geboren, 2 dochters en 2 zonen. In de winter van 1912 besloot Frans voor zichzelf te beginnen als metselaar-aannemer.

Het bedrijf groeide, meerdere werken werden aangenomen en in 1927 werd de bouw van de "Vredeskerk" te Rotterdam opgedragen en in 1935 de gereformeerde kerk aan de Statensingel te Rotterdam. Aangezien de concurrentie in deze jaren erg groot was werd op deze werken geen winst gemaakt.

In de oorlogsjaren heeft het bedrijf praktisch stil gelegen. Frans Jr. ging in militaire dienst.

Bij een brand in Rotterdam (mei 1940) ging een pand dat klaar was om te worden opgeleverd in vlammen op. Financieel was deze brand een grote strop. Toen in 1945 de oorlog achter de rug was, was er geen personeel en geen hulpmaterieel meer aanwezig, maar er lag wel veel werk te wachten!

Eind 1946 werd begonnen met de bouw van 34 woningen te Moordrecht en toen begon het bedrijf gestaag te groeien.

In 1955 kwamen er twee van de zonen van Frans jr. bij het bedrijf werken.

Janne Dirk als timmerman en Johan als metselaar. Onder leiding van vader Frans en oom Dirk waren zij spoedig in staat zelfstandig werken uit te voeren. Hierdoor werd het mogelijk om steeds grotere werken aan te nemen.

Jan en Joop gaan steeds meer werk van vader en oom Dirk overnemen. Als in 1969 Dirk Vink komt te overlijden, worden Jan en Joop firmant en treed Frans Vink sr. (de oprichter) uit als firmant.

In januari 1971 wordt de firma omgezet in een b.v. de naam wordt dan: Bouwbedrijf Frans Vink en Zonen b.v. Frans Vink treed dan uit als firmant en zonen Jan en Joop worden directeur.

Een andere zoon van Frans jr., Peter Vink (werkzaam vanaf 1964) en Dirk Verdoold (werkzaam binnen het bedrijf vanaf 1945) zijn dan inmiddels alweer jaren uitvoerder binnen het bedrijf. Peter Vink treed tot de directie toe in de 2e helft van de jaren 70.

Inmiddels is de vierde generatie Vinken al weer jaren actief binnen het bedrijf. De 3e generatie heeft in de afgelopen jaren afscheid genomen.

Ab Bongers, Jan Vink en Joop Vink zijn in 2002 uitgetreden. Peter Vink nam in 2009 afscheid

De huidige Vinken in het management van de bedrijven zijn van links naar rechts Frans (zoon van Jan), Jan Dirk (zoon van Jan),  Bauke (zoon van Peter) en Rob (zoon van Joop).

Veel medewerkers zetten al geruime tijd hun beste beentje voor. Om te voorkomen dat we namen vergeten noemen we er verder geen. Wat we wel kwijt willen is dat we erg trots zijn dat zo veel medewerkers het zo lang bij de vinken hebben uitgehouden dat jubilarissen van 12,5 jaar, 25 jaar en zelfs 40 jaar bij ons geen uitzondering zijn.  In september 2012 vierden wij ons 100 jarig bestaan!

Actueel
Alle berichten
4 mei 2018
Vacature uitvoerder / aankomend uitvoerder ...
Lees verder
 
30 april 2018
actueel
In de wijk Graafse Waard te Bodgraven realiseren wij in opdracht Mozaiëk Wonen 27 stuks gasloze energiezuinige grondgebonden huurwoningen. Ei...
Lees verder